top of page
Original.png

Ondek jezelf!

Zoeken
  • Foto van schrijverGerno

De Camino kater..

Bijgewerkt op: 8 mrt. 2020

Op basis van mijn eigen ervaringen en gesprekken die ik met enkele pelgrims heb gehad over hoe lastig het is de draad weer op te pakken na de Camino vind ik het de moeite waard om hier iets over te schrijven. Er is genoeg op internet en social media te vinden over het lopen van de Camino maar informatie over wat je zoal kunt verwachten na de Camino of hoe je je hier op kunt voorbereiden is er niet of nauwelijks.


Nagenoeg iedereen die de Camino gelopen heeft zal bij terugkomst in het normale leven weer verlangen naar het leven op de Camino. Uit eigen ervaring en de gesprekken die ik met diverse pelgrims heb gehad weet ik dat het opnieuw introduceren van jezelf in je ‘oude’ leven een van de pittigste uitdagingen van de Camino is.


Je verandert, omarm het!

Hoe dan ook, de Camino verandert je. Vaak op subtiele wijze zonder dat je er erg in hebt. Je gaat je langzaam aanpassen aan het leven op de Camino. De dagen zijn lang en de gesprekken kunnen erg diep gaan. Je begint je te hechten aan mensen waarvan je nooit had gedacht vrienden mee te zullen worden. Er zijn stille en vredige momenten maar ook is er de confrontatie met jezelf en komen er pittige uitdagingen op je pad. Je dagelijkse gewoontes veranderen, je gesprekken veranderen, je lichaam verandert, het voedsel dat je eet verandert, de manier waarop je naar mensen, de wereld en het leven kijkt verandert. Teruggaan naar je 'oude' leven kan dan opeens een bittere pil of een behoorlijke anticlimax zijn. Mensen zullen je bij thuiskomst niet begrijpen als je spreekt over albergues, donativos of pelgrimdiners. Het lijkt alsof er niets is veranderd behalve jezelf en je begint het gevoel te krijgen niet meer te passen in je ‘oude’ leven. Je gaat iedere vorm van luxe als overbodig zien en verlangt terug naar de eenvoud van de Camino. Dat kan erg beangstigend zijn maar maak je geen zorgen, dit is een natuurlijk proces. Het gebeurt omdat je 4-5-6 weken weg bent geweest van wat je gewend was en gedurende die periode heb je een volledig ander leven geleid.


Sommige pelgrims plannen na terugkomst zo snel mogelijk een tweede Camino. Anderen bellen of bezoeken regelmatig hun pelgrimsvrienden vanwege het onbegrip uit hun eigen omgeving. Regelmatig ervaren pelgrims bij terugkomst een lichte depressie wanneer ze zich realiseren dat ze niet gelukkig zijn met hun ‘oude’ leven. Dat ze, als ze terug kijken, teveel keuzes met hun hoofd hebben gemaakt in plaats van met hun hart. Deze worstelingen moet je niet als negatief zien. Omarm ze! Zie het als een wake-up call. Het helpt je te beseffen waar je in het leven staat en waar je naartoe wilt. Het is aan jou om hier iets mee te doen! De Camino geeft je de tijd om na te denken. Als je er voor open staat kan het deuren openen en je leven veranderen.


Terug naar de 'oude' ik?

Hoe kun je de overgang naar "The Real World" voor jezelf zo soepel en comfortabel mogelijk maken?


Een eenvoudige tip die je hierbij kan helpen is de volgende:

Als je op de Camino bent, zul je je bewust gaan worden van patronen of dingen in je leven die je misschien zou willen veranderen of doorbreken. Het is dan belangrijk om dit gelijk op te schrijven en hier doelstellingen aan te koppelen. Probeer deze doelstellingen zo concreet mogelijk te beschrijven. Na thuiskomt en wanneer je uitgerust bent, begin je te werken aan deze doelstellingen.

Bij de start van de Camino hebben we namelijk allemaal een doel, meestal is dat doel om Santiago de Compostela te bereiken. Als je eenmaal op het plein voor de kathedraal in Santiago staat kan dit een leeg gevoel geven. Logisch want je doel dat je 4/5/6/ weken voor ogen had is als sneeuw voor de zon verdwenen. Als je bij thuiskomst aan de doelen gaat werken die je tijdens het lopen van de Camino hebt opgeschreven dan blijf je in beweging. Het geeft je houvast op weg naar de verandering(en) in je leven..


De link tussen wie je was en wie je zal worden

Er wordt wel eens gezegd dat de Camino de link is tussen wie je was en wie je zal worden. Neem dan ook de ervaringen en inzichten die de Camino jou gegeven heeft (hoe pittig en confronterend ze misschien ook zijn) serieus. Ze helpen je na de Camino bij het zetten van de juiste stappen.

401 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page